Thursday, October 4, 2007

El doble pivot

Som a mitjans de curs, hem fet una Trobada no fa gaire i de cop apareix el debat, o la proposta, més ben dit, de crear la figura del Secretari d'organització a l'MLP. A sant de què ara es planteja una cosa així? En Lennon deia que la vida és allò que passa mentre fem altres plans, de manera que compte amb allò que planifiquem perquè els guions i la realitat de vegades no casen. I si hem de triar, millor la vida i la realitat que els plans i els guions.

De manera que el document present no pretén ser una justificació sinó una invitació. Una invitació a prendre decisions (per això ens escullen!), a tenir ambició (personal i col·lectiva) i a ser exigents (entre nosaltres).

Dit ràpidament, es proposa crear la figura del Secretari d'Organització per tal que assumeixi les següents funcions.

- Vetllar pels processos interns
- Donar impuls al projecte d'Ateneus
- Liderar la formació de Dirigents
- Impulsar la xarxa territorial de l'MLP

I tot això no ho hauria de fer el Joffre?

Sens dubte, però per explicar els motius utilitzarem un símil futbolístic.

Fins ara, si l'MLP jugués a futbol, hauríem tingut un sol jugador que durant dos anys ha tret de porteria, ha corregut la banda, ha centrat i ha rematat de cap. Amb suports puntuals, amb aplaudiments, i el paio content, però al final el balanç és que s'haurien pogut marcar més gols (lògic).

No sempre ha estat així, consti. Els darrers dos anys, l'MLP ha començat a funcionar com un equip i el paio que ho feia tot s'ha pogut dedicar a la funció que se li suposava al principi, jugar de 4. Seguint l'esquema futbolístic, seria la persona que fa córrer la pilota. Llegeix el partit i distribueix joc. Si no toca la pilota, malament (o va despistat o és un dropo). Però si la té massa estona al peu, és que alguna cosa falla (o no sap passar-la o ningú es desmarca). De manera que la seva funció principal és garantir la circulació de la pilota. El perill és que si li prenen, hi ha risc evident de rebre un gol, o sigui que poca conya perquè juga just per davant de la defensa. Aclareixo de pas que els gols està previst que els marquin d'altres (en aquest cas, les entitats). Un 4, vaja. La conclusió, no obstant, és que en el futbol actual els equips competitius juguen amb un doble pivot.

Per a qui no li moli el futbol, passem de tema.


En 20 anys es crea un “bitxo” que suma recursos per valor de 700 milions de peles (4,2 milions €, el gràfic és de fa temps, el va fer la Fundi... en fin). Si se li sumava l'economia de les entitats de base...

MLP Moviment econòmic (2003)
725 M + 334 M = 636.000 euros
1.059.000.000 ptesTotal, 6.000.000 € en vint anyets (mil milions de les antigues peles, seguint la Fundi), no està malament.

La Fundi es plantejava que en 10 anys més s'arribaria als 12.000.000 €

Els pressupostos de les entitats de l'MLP per l'any 2008 sumen... 9.000.000 €... les estructures centrals! De manera que en cinc anys, efectivament, s'ha recorregut més de la meitat del camí. De fet, si li sumem la base, no estem gaire lluny dels 11.000.000 €. Algú pensa que el 2013 no haurem superat els 12.000.000 €?

En tot aquest temps, el pressupost de la “oficina tècnica de l'MLP” no ha arribat a sumar ni 70.000 € (que algú faci el percentatge del total!).

Mentrestant s'han anat creant dinàmiques internes (que si la Taula de Gerències, que si un equip de treball per coordinar estratègies pels Plans Educatius d'Entorn, que si la Comissió Tripartita, la Comissió Pedagògica, la Junta de Patrimoni, el Consell Editorial...).

I també projectes de tot tipus (que si un CD entre l'Escola i Cooperacció, que si un acord sobre el patrimoni, que si Mas de l'Amigo, que si Linux, que si el Km.0...).

De manera que efectivament, la vida ha anat passant mentres fèiem plans! El Lennon tenia raó!

I a la tonta a la tonta, han anat apareixent els Ateneus. S'han creat els MLPs de Balears, Aragó i País Valencià. Ens hem proposat dotar-nos de patrimoni (faig constar que aquest no era un tema de consens fa dos anys). Volem gent al territori i volem arribar a nous territoris. Volem aparèixer als mitjans. Reptes tots ells de l'alçada d'un campanar. Una lliga (vàries) que no pot jugar un paio sol (insisteixo en que això afortunadament està superat, seria injust queixar-se de soledat) i que requereixen dotar de major musculatura l'MLP.

I la generació dels pioners (Jordi Serrano, Gemma Martín, Joan-Francesc Pont, Jordi Miralles, Benet Cases, Ramon Ribas, Pere Vila, Tono Albareda...) no desapareixerà, però s'anirà retirant, cap d'ells farà de 4 ni se li pot demanar que faci faltes tàctiques constantment (aix, altre cop el símil del futbol!). Anys després de construir un moviment a la defensiva, han de poder marcar gols, jugar el paper de referents adults que tot moviment juvenil necessita. I tot això sense haver d'estar pendents de les dinàmiques internes de les entitats (que no entendrien). Tenim una oportunitat de construir un moviment intergeneracional, on els grans no diuen als joves com han de fer les coses i juguen un paper de suport, però això requereix molta capacitat de coordinació.

Hi ha una idea que alegrement (perquè és una alegria) ha anat sortint a les darreres trobades de l'MLP. Estem creixent cap a tot arreu alhora. Ens fallen coses, és cert, hi ha part de la base que s'està aprimant perillosament. Però m'hi jugo un pèsol que també aquesta dinàmica es revertirà en positiu. Per això apostem pel territori.

Però tot això tant maco ha anat acompanyat d'evidents pèrdues de pilota que han acabat en gols clamorosos (alguns en pròpia porta, que ja és trist). Necessitem major capacitat de coordinació. I és una necessitat que és un èxit en sí mateixa, perquè pressuposa que hi ha voluntat.

Tot això és el que està succeïnt davant nostre. La vida continua mentres fem plans. I a nosaltres ens escullen per prendre decisions i no desaprofitar oportunitats. No vull disfressar una decisió política amb arguments tècnics. L'MLP necessita canvis, això ho sabem de fa temps, i ara hi ha una oportunitat.

Per aquests motius, polítics, estratègics, de futur, de projecte, proposo la candidatura del Fabian Mohedano com a Secretari d'organització de l'MLP.

Joffre Villanueva
Secretari general del Moviment Laic i Progressista

No comments:

Post a Comment